Arvot suuntaa näyttämässä – osa 4
Blogisarjani arvoista on tullut tällä erää päätökseensä. Arvotyöskentely on tavallisesti aika hidas ja aikaa vievä prosessi, kun sen tekee oikein syvällisesti, mutta vähempikin riittää. Arvoista on kirjoitettu kokonaisia kirjoja ja paksuja ohjekirjoja, mutta mielestäni alussa riittää tällainen kevyempikin lähestyminen arvojen maailmaan, pääasia että ylipäätään aloittaa tutkimusmatkan. Sitä voi syventää myöhemmin ja arvonsa olisi hyvä päivittää säännöllisesti, vähintään elämänmuutosten yhteydessä. Kun tulee muutostilanne, voi asioiden arvojärjestyskin muuttua, tai huomaa ajautuneensa kauas asioista, jotka johtavat oikeaan suuntaan. Jos arvojaan ei ole ollenkaan miettinyt, voi tuollaisessa tilanteessa olla aika hukassa.
Viime viikolla tehtävänä oli kirkastaa arvonsa ja löytää 3-5 merkityksellisintä arvoa, joiden toivoo ohjaavan valintojaan ja toimintaansa. Toivottavasti olet löytänyt sellaiset tai päivittänyt aiemmin etsimäsi suunnannäyttäjät. Lyhytterapiaan ja valmennukseen hakeutuvat ihmiset ovat usein jollain tapaa hukassa tai tyytymättömyyden tilassa suhteessa omaan elämäänsä. Tunteita on vaikeaa käsitellä ja ne ovat ehkä itselle vieraita. Elämä onkin jonkun muun arvojen mukaista, ja ollaan kaukana omalta polulta. Silloin tyytyväisyyskin on vähäisempää ja saattaa olla myös kaikenlaisia kehollisia oireita. Myös läheisen sairastuminen tai suuret ongelmat voivat viedä hetkeksi kauas itselle tärkeistä asioista ja taakka painaa harteita. Silloin kompassi kannattaa kaivaa taskusta. Kirkastettuasi arvosi voit tarkistaa elämäsi suuntaa ja tuoda lisää merkityksellisyyttä elämääsi. Pysähdy miettimään, mihin oikeasti haluat käyttää aikasi ja energiasi ja miten olet jakanut ne arkeesi nyt. Mitä haluat elämääsi lisää ja mitä vähemmän?
Arvojen vieminen käytäntöön
Hyvätkään arvot eivät palvele hyvinvointiasi, jos laiminlyöt niitä etkä toimi niiden mukaisesti. Monet meistä elävät elämäänsä suorittamisen putkessa ja tulevat harvoin ajatelleeksi, kenen arvoja heidän toimintansa palvelee. Omien arvojen kunnioittaminen vahvistaa itseluottamustasi ja lisää onnellisuuttasi. Jos taas toimit ulkoa annetuista arvoista lähtien ja omiasi vastaan, aiheutat itsellesi syyllisyyttä ja itsekunnioituksesi murenee. Kun olet kirkkaan tietoinen siitä, millaisten arvojen mukaisesti haluat elää elämääsi ja toteuttaa itseäsi, voit vahvistaa niiden toteutumista käytännössä pohtimalla tietoisesti sitä, miten voit toimia tärkeimpiä arvojasi kunnioittaen. Tämä vähentää myös tarvetta etsiä ulkopuolelta syyllisiä omaan onnettomuuteensa; olemme itse vastuussa onnestamme ja omannäköisestä elämästä. Arvotyöskentelyssä yhtenä tarkoituksena on pienentää kuilua sen välillä, mikä on sinulle tärkeää ja mitä oikeasti arjessasi teet. Kun asetat elämääsi muutostavoitteita ja kytket ne arvoihisi, niiden tekeminen ei kariudu ensimmäiseen vastamäkeen. Näin arvosi ovat tukenasi, kun suuntaat kohti pysyviä muutoksia.
Arvot ja työura
Työelämä voi tuoda eteen tilanteita, joissa joutuu pohtimaan ammatillisia arvojaan. Alun perin on ehkä hakeutunut työhön, jossa auttamisen halu on toteutunut ja yhtäkkiä huomaakin, että vuosien mittaan tekee kaikenlaista muuta, ja tilanne sotii omia arvoja vastaan. Työtä täytyy ehkä tuunata, tai keskustella asiasta esihenkilön kanssa, tai jopa vaihtaa työpaikkaa. Joskus joutuu irtisanotuksi, ja voi olla hukassa tutkiessaan omia arvojaan ja osaamisensa kokonaisuutta. Työelämässä arvojaan voi käyttää apuna, kun esimerkiksi rakentaa itselleen urasuunnitelmaa, tai tuunailee nykyistä työtään. Silloin voi pohtia esimerkiksi näitä kysymyksiä:
Minkälainen työ vastaa arvojasi?
Minkälainen haluat olla työntekijänä?
Mitä toivot työnantajaltasi ja esihenkilöltäsi?
Millä tavoin arvosi voisivat toteutua työssäsi?
Mikä tekee työstäsi merkityksellistä?
Mitkä ovat vahvuuksiasi, joiden olisi hyvä päästä työssäsi kukkimaan?
Arvotyö on ikuista
Jotta arvot lähtisivät elämässäsi ”elämään”, tarvitset tavoitteita ja suunnitelman, mielellään myös vision; minkälaista tulevaisuutta haluat tavoitella? Kun katsot polkuasi eteenpäin, mitä näet polun päässä? Mitä etappeja näet matkalla? Mitä päivittäistä toimintaa näet, että visiosi voi toteutua?
Liikkeelle kannattaa lähteä pienin askelin. Jos pala kakkua on liian suuri, siihen tukehtuu. Suupala kerrallaan siis ja maistellen matkalla. Muista hyödyntää myös kehosi viisas tieto ja potentiaali, sieltä löytyy paljon vastauksia, kun opit kuuntelemaan. Nykyihminen on kaukana kehollisesta viisaudestaan, elää päässään ja järkeistää asiat. Huolimatta siitä, että kokemuksellinen tieto on varastoituneena meihin pääosin mielikuvina ja tunteina.
Arvotyöskentely ei tule koskaan täysin valmiiksi eikä kukaan pysty ihan kaiken aikaa toimimaan täysin arvojensa mukaisesti. Meillä on elämässämme velvollisuuksia ja läheisiä, jotka vaikuttavat valintoihimme arjessa. On kuitenkin oleellista selvittää itselleen tärkeät asiat, parantaa haavansa, päästä irti muiden odotuksista ja ottaa suunta omannäköiseen elämään, kasvaa sitä kohti.
Kiitos, kun olet lukenut tärkeää asiaa arvoista, toivottavasti olet saanut omiasi selkeytettyä tässä matkalla.
Muista – olet oman elämäsi käsikirjoittaja. Etsi oma kasvumoodisi ja kirjoita hyvä tarina!