Osaamisensa tunnistava työntekijä pystyy irtisanomistilanteessa tai työkykytilanteessa työllistymään nopeammin
Osaamisen tunnistaminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista. Itse asiassa aika harva tunnistaa kaikkea osaamistaan laajalla näkökulmalla, eikä kaikki ole meillä tietoisessa mielessä. Helposti itse rajataan osaaminen esimerkiksi teknisiin temppuihin, vaikka se on niin paljon muutakin ja koostuu kaikesta koetusta ja opitusta. Usein osaaminen rajataan omassa mielessä myös tiettyyn koulutustaustaan, työhön tai tehtäväalueeseen, joka voi olla este uusille mahdollisuuksille. Siksi on tärkeää, että työntekijät oppivat tunnistamaan ja arvostamaan laajempaa osaamiskokonaisuuttaan.
Osaamisen tunnistaminen on prosessi, ja yksi tapa lähteä liikkeelle on itsetutkiskelu ja reflektointi. Osaamisestaan voi piirtää vaikka mindmap kartan, tai kirjoitella taulukkoon eri tehtävien ja elämänkokemusten tai harrasteiden tuottamaa osaamista. Kannattaa myös pysähtyä pohtimaan omia vahvuuksiaan ja motivaattoreitaan eri tilanteissa. Tämä voi auttaa näkemään, miten erilaiset taidot ja ominaisuudet ovat ilmenneet eri tilanteissa ja miten niitä voisi hyödyntää myös muilla elämänalueilla tai eri työtehtävissä. Myös erilaisten ajatustensa ääreen kannattaa pysähtyä ja pohtia, rajoittaako itse omia mahdollisuuksiaan vanhoilla (ja ehkä jopa jonkun toisen) uskomuksilla ja ajatuksilla.
Tutkaile mieltä, reflektoi ja sanoita
Osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on prosessi, jolle kannattaa antaa aikaa ja tilaa kehittyä. Uskalla ajatella ja tutkailla myös rajoittavia mielen tuotoksia. Hiljennä kriitikkoa ja taklaile huijarisyndroomaa.
Osaamisen ja rajoittavien ajatusten tunnistamiseen tarvitaan usein myös tukea ja peiliä. Ihmisessä on paljon käyttämätöntä potentiaalia ja voimaa, jota hän ei ole päässyt välttämättä ollenkaan hyödyntämään, mutta josta voisi saada paljon uutta pontta ja ajatusta tulevalle uralle ja työnhakuun. Tuleva työkin voisi näyttäytyä mielekkäämpänä ja työnilo ja merkityksellisyys pääsisi kukkimaan. Ajaudumme liian helposti tutuille automaattiurille, vaikka ne eivät olisi kovin mielekkäitäkään; ”vanha helvetti on turvallisempi kuin tuntematon taivas” – pitää monen kohdalla paikkansa.
Yllättävän usein myös jämähdetään tuttuun työpaikkaan vuosiksi, eikä kehitetä omaa osaamistaan pakollista enempää. Voisi sanoa, että ei huolehdita oman markkina-arvon säilyttämisestä, vaan ajatellaan, että tässä sitä painetaan kahdeksasta neljään eläkkeelle saakka. Tässä ajassa takuuvarmaa työpaikkaa ei ole valitettavasti luvassa kovinkaan monelle, vaan muutos on jatkuvaa ja siinä on hyvä pysytellä mukana. Irtisanomistilanteessa vahvoilla ovat osaamisestaan huolehtineet ja sitä taitavasti sanoittavat. Myös työkyky vaihtelee työuralla ja muuttuu ikääntyessä, ja myös sen vuoksi työura voi joutua katkolle tai sitä voi joutua suunnittelemaan uudelleen esimerkiksi ammatillisessa kuntoutuksessa. Silloin on suureksi eduksi, jos tunnistaa laajalla skaalalla osaamistaan ja vahvuuksiaan.
Osaamisen ja rajoittavien ajatusten tunnistamiseen tarvitaan usein myös tukea ja peiliä
Tätä tarjoaa esimerkiksi uravalmennus, joka parhaimmillaan avaa aivan uudenlaisen ja laajan näkymän työuralle ja ylipäätään omiin mahdollisuuksiin ja esteisiin.
Kaiken kaikkiaan osaamisen tunnistaminen on jatkuva prosessi, joka vaatii avointa mieltä, rehellistä reflektointia ja usein vuorovaikutuksen kautta tulevaa oivaltamista. Tätä tarjoaa esimerkiksi uravalmennus, joka parhaimmillaan avaa aivan uudenlaisen ja laajan näkymän työuralle ja ylipäätään omiin mahdollisuuksiin ja esteisiin. Työntekijän, joka kykenee tunnistamaan ja arvostamaan omaa osaamistaan laajalla skaalalla, on helpompi sopeutua erilaisiin työ- ja elämäntilanteisiin ja löytää uusia mahdollisuuksia työllistymiseen ja urakehitykseen.
Kaipaatko tukea (työ)elämäsi kehittämiseen ja urasuunnitteluun? - Me autamme sinua!